Modtager-tips

Denne artikel er "sakset" fra nettet fra adressen http://www.ddxlk.net/modtagertips.htm.

Små, fikse transistorradioer med kortbølge: "World-Band radioer"  

Der findes på markedet en række små og fikse transistorradioer med kortbølge. De nyder stor udbredelse og benyttes bl.a. meget af forretningsrejsende til at følge med i den internationale nyhedssituation på f.eks. BBC World Service. Andre rejsende - f.eks. hvis man tager på turistrejse til udlandet - kan også have stor fornøjelse af en sådan transistorradio, der ofte kaldes "World Band Radio" eller "en verdensmodtager". Så kan man uden de store problemer ligge på stranden på f.eks. Gran Canaria og lytte til nyhederne fra BBC World Service eller andre store internationale radiostationer.  

Som DX-modtager derhjemme kan man også bruge disse transistorradioer, men mest til aflytning af de større internationale radiofonier - så som Voice of America, Radio France Internationale, Radio Australia, Radio Netherlands, Radio New Zealand International, Radio Jordan, Kol Israel, Spanish Foreign Radio, All India Radio osv. - mens man ikke skal forvente at opfange f.eks. lokale radiostationer fra Sydøstasien eller Latinamerika på en sådan modtager.   

Modtagelseskvaliteten på disse transistorradioer kan ofte forbedres (især i dagtimerne) ved, at man sætter lidt ekstra antenne på. Det kan f.eks. være en særlig "aktiv antenne", der er beregnet til formålet (Sony AN-LP1 er blandt de bedste) - eller det kan blot være 5-10 meter isoleret kobberledning, der sættes enten direkte til en antenneindgang eller vikles rundt om stavantennen - uden at der kommer direkte forbindelse til stavantenne. Hvis man sætter større antenner til disse transistorradioer vil man opleve (især i døgnets mørke timer) at der kommer en overstyring af modtageren - og dermed forværres modtagelseskvaliteten i stedet.  

Ved køb af en transistorradio med kortbølge skal man regne med at betale mellem 1.000 og 2.500 kr for de fleste modeller, og man bør vælge en radio, der kan modtage hele kortbølgebåndet mellem 3 og 26 MHz. Digital frekvensudlæsning er absolut en fordel, da man så præcis kan se, hvilken frekvens man har stillet ind på.  

Blandt de bedste, nyere modeller - med hver deres kvaliteter og hver deres pris - er: Sony ICF-SW7600 er et godt bud på en god verdensmodtager til rejsebrug. Den er lille og kompakt, og fylder derfor ikke meget i kufferten.

Den bedste - og dyreste - af de små transportable kortbølgeradioer med kortbølge, Sony ICF2001, forhandles ikke længere i Europa. I Nordamerika er den hidtil blevet forhandlet under betegnelse ICF2010, men desværre har Sony nu helt indstillet produktionen i Japan, og den fås i bedste fald kun brugt. Men i kraft af modtagerens store succes og fine følsomhed er priserne samidig røget i vejret på f.eks. e-Bay.

Bemærk at alle af de nævnte modtagere udover kortbølge også har FM og mellembølge samt i de fleste tilfælde langbølge.

En "rigtig" kortbølgeradio er en "kommunikationsmodtager"  

Skal man have en god kortbølgemodtager hjemme på kontoret eller i stuen for rigtigt at nyde det store væld af stationer der findes på kortbølge - herunder små og svage stationer fra fjerne himmelstrøg - men også for at sikre en god modtagelse af de internationale radiofonier, så er det en såkaldt "kommunikationsmodtager" man skal have fat i.  

Den er beregnet til stationær brug, men faktisk er flere af de nye kommunikationsmodtagere så små, at man strengt taget godt kan slæbe den med i kufferten på udlandsrejsen, hvis man vil. Bemærk dog - at disse modtagere ikke kan bruges til at lytte til stationer i FM båndet (87.6 - 107.9 MHz).  

Disse kommunikationsmodtagere har normalt ikke en indbygget stavantenne men er afhængig af en udendørs antenne - og det må gerne være en stor antenne (= læs: en lang antenne) da modtageren har så gode signalbehandlingsegenskaber, at den kan klare de kraftige signaler den vil blive tilført med en god, lang antenne. De fleste kan klare sig med en almindelig "longwire", der oftest er en 20-50 meter lang, isoleret kobberledning hængt op så højt som muligt. Mere avanceret er en Alpha Delta DX SWL Sloper Antenna - der er meget effektiv. Har man ikke så meget plads kan man også anvende en aktiv antenne, som f.eks. en Dressler ARA100HDX, Dressler ARA 60 eller en Datong AD370.  

En god kommunikationsmodtager koster over 5.000 kr - og en rigtig god over 30.000 kr. Er man ikke til den store udskrivning så kan det være en god idé at kigge i Den Blå Avis eller i radioamatørernes blad "OZ".

Blandt de bedste, nyere modeller - iflg. Passport to World Band Radio 2003 - med hver deres kvaliteter og hver deres pris - er (idet vi ser bort fra radioer til over 20.000 kr her):

De to bedste - og dyreste - kommunikationsmodtagere til DX-brug på hobbyplan (og dermed springer vi over modtagere til egentlig professionel brug) er der bred enighed blandt DX'ere om er: Ten-Tec RX-340 og Watkins-Johnson WJ-8711A. Ten-Tec fås nu hos den skandinaviske forhandler, og det gælder både RX340 og den dyrere RX350, mens Watkins-Johnson skal købes hjem direkte fra USA.

Et lidt billigere alternativ er den yderst populære kortbølgemodtager fra Storbritannien, AOR AR7030, som anvendes af rigtigt mange kortbølgelyttere og DXere i hele verden. Den fås også flere steder i Danmark, bl.a. her.     

Kortbølgeradio på pc'en  

Nu kan man også købe en sort kasse uden drejeknap, frekvensdisplay, volumekontrol .. eller noget som helst andet. Man slutter i stedet den sorte box til pc'en og får så alle kontrolfunktionerne frem på skærmen.  

Da det er velkendt at en pc forstyrrer meget på både mellem- og kortbølge er det kun en brugbar idé, hvis man benytter skærmet nedføring af antennesignalet gennem et godt kabel.  

Desværre er kvaliteten af disse sorte boxe endnu ikke særlig god. Man får en meget bedre "rigtig" radio for en brøkdel af prisen på disse sorte bokse.  

Den bedste af dem er nu tilgængelig i Skandinavien. Den hedder Ten-Tec RX-320, og yderligere information kan fås ved den skandinaviske forhandler af Ten-Tec.

Flere informationer på nettet

Lad det være slået fast med det samme: Man kan ikke gå ind i en almindelig radioforretning og forvente vejledning om køb af en velegnet modtager til DX-brug - altså langdistancelytning på f.eks. kortbølge.  

I stedet kan man finde oplysninger på nettet - prøv f.eks. disse sider:  

Radio Netherlands Receiver Shopping List  
Shortwave Receiver Info 
Dave's Radio Receiver Page
Anmeldelser og kommentarer fra rec.radio.shortwave.
Forklaringer på hvad modtager-specifikationerne betyder.  

- og kig i den nyeste udgave af håndbogen Passport to World Band Radio, der gennemgår en række nye kortbølgeradioer - både helt små transistorradio og store topprofessionelle kommunikationsmodtagere.  

Opdateret 3. marts 2006